Smertelindring ved vaccination af børn

Anbefalinger til at mindske smerter ved vaccination af dit barn.

Mange forældre synes at børn ligesom voksne har krav på smertedækning, når de skal vaccineres. En del børn bliver ikke vaccineret, fordi de frygter den smerte, som vaccinationer ofte medfører. Vi har samlet nogle gode råd, som kan mindske smerterne ved vaccination.

Spædbørn til og med 1 år.

Det er en god ide at amme dit barn, når det skal vaccineres. Så vil barnet være optaget af amning og vil opleve vaccinationen mindre smertefuld.

Hvis du ikke ammer dit barn, så giv barnet en sukkeropløsning enten på sut eller i en sprøjte 1-2 min. før vaccinationen.

Du kan opløse en teskefuld sukker i lidt vand (20 ml).

Hvor på kroppen bliver dit barn vaccineret?

Spædbørn og mindre børn indtil 4 år vaccineres på ydersiden af låret. Børn over 4 år vaccineres på ydersiden af overarm/skulder.

Det er en god ide, at gnubbe/massere huden i nærheden af injektionsstedet før og under injektionen. Det vil mindske barnets smerteoplevelse.

Smertestillende plaster eller cremer

Det har en rigtig god virkning, at anvende lokalbedøvende plaster eller creme før vaccination. Begge dele kan købes i håndkøb på apoteket. Køb blot det billigste produkt. Plaster og cremer ligger i pakninger til mindst 2 injektioner.

SKAL PÅSÆTTES 1 TIME FØR VACCINATION. Hvis barnet skal have 2 vaccinationer på samme tid, skal der påsættes plaster/creme 2 forskellige steder, dvs. når barnet er under 4 år skal du påsætte plaster eller creme på ydersiden af begge lår, og når barnet er over 4 år på ydersiden af begge overarme/skuldrer.

Normalt gives 2 vaccinationer ved 3, 6 og 12 mdr samt ved 5 års vaccinationen.

Ved 15 mdr og 4 års vaccination gives som regel kun et stik.

Andre ting du kan være opmærksom på!

Prøv at aflede dit barns opmærksomhed, eller bed sygeplejersken eller lægen om at gøre det. Det kan f.eks. være spændende legetøj eller et sjovt spil på din smartphone eller ipad/tablet. Hos lidt større børn kan man f.eks. blæse sæbebobler eller finde på noget andet sjovt, som afleder barnets opmærksomhed fra selve vaccinationen.

Forbered dit barn på vaccinationen ved at snakke med barnet om, at det skal have et eller to stik, som kan gøre lidt ondt, men at du nok skal gøre alt for mindske smerterne. Sig ikke, at vaccination IKKE gør ondt, for smerter kan ikke altid undgåes.

Hvis du er mere interesseret, så kan du se denne video, som på en sjov måde fortæller om vaccination:

http://www.pediatric-pain.ca/it-doesnt-have-to-hurt